Μη με δικάσετε, βλάπτει την οικονομία

Αθώος δηλώνει ο δικαστικά διορισμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Τέμερ και.. υπερασπίζεται την ανάκαμψη.
 
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βραζιλίας ένας εν ενεργεία πρόεδρος βρίσκεται επισήμως αντιμέτωπος με κατηγορίες. Ο ίδιος ο Μισέλ Τέμερ, πάντως δηλώνει αθώος και επισημαίνει ότι η δίωξή του βλάπτει την οικονομία της χώρας.
 
Ο πρόεδρος χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «μυθεύματα» και τονίσει ότι οι κατηγορίες που του απήγγειλε ο γενικός εισαγγελέας εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.
 
Παράλληλα, δηλώνει ότι οι επικεφαλής της εταιρείας JBS SA, που τον κατηγόρησαν ότι είχε κανονίσει να λάβει 38 εκ. ρεάλ (περίπου 10 εκ. ευρώ) τους επόμενους μήνες σε μίζες, το έκαναν απλώς και μόνο για να γλιτώσουν τη φυλάκιση για δικά τους εγκλήματα.
 
«Κατηγορούμαι ότι έλαβα μίζες χωρίς να έχω πάρει ούτε ένα σεντ», δήλωσε ο Τέμερ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Δεν έχω δει τίποτα από αυτά τα χρήματα και δεν έχω συμμετάσχει στον σχεδιασμό για τη διάπραξη εγκλημάτων».
 
Για το μέλλον του Μισέλ Τέμερ και την παραπομπή του ή όχι σε δίκη θα αποφασίσει η Κάτω Βουλή, ενώ απαιτείται η έγκριση από τα δύο τρίτα της Κάτω Βουλής για να συμβεί στον πρόεδρο της Βραζιλίας, το ίδιο που εκείνος ενορχήστρωσε κατά της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ πριν από έναν χρόνο.
 
Οι σύμμαχοι του Τέμερ επισημαίνουν ότι έχουν τις ψήφους που χρειάζεται για να το αποφύγουν αυτό. Όμως ο Ζανότ αναμένεται να απαγγείλει τις επόμενες εβδομάδες νέες κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Βραζιλίας για εκβιασμό και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, γεγονός που θα αναγκάσει τους βουλευτές να διεξάγουν πολλές ψηφοφορίες για την ενδεχόμενη παραπομπή του σε δίκη.
 
Αρκετοί βουλευτές που έχουν συμμαχήσει με τον κυβερνώντα συνασπισμό δήλωσαν στο Reuters ότι ανησυχούν ότι οι πολλές ψηφοφορίες για την προστασία ενός ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς ηγέτη ίσως διαβρώσουν την υποστήριξη που έχει, και τελικά ανοίξουν τον δρόμο προς τη δίκη του.
 
Αν η υπόθεση του Τέμερ φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο πρόεδρος θα απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του για τουλάχιστον 180 ημέρες. Καθήκοντα προέδρου θα ασκεί προσωρινά ο πρόεδρος της βουλής Ροντρίγο Μάια. Αν κριθεί ένοχος, το Κογκρέσο θα επιλέξει κάποιον για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Βραζιλίας ως το τέλος της θητείας του την 1η Ιανουαρίου 2019.
 
Η πολιτική κρίση στη Βραζιλία βαθαίνει με τα σκάνδαλα περί διαπλοκής και διαφθοράς να βαραίνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης Τέμερ είναι κάτω από το 10%, αλλά ο ίδιος έχει απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.
 
Από efsyn
 


The independent media net

email us: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δημοφιλή

Ads Elite (3)

Πολιτικός Τύπος