Λαϊκό τραγούδι και σύγχρονη εποχή

06 Οκτ 2018
83 times
Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης πέρα από το γεγονός ότι έχει επηρεάσει σημαντικά τα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας, ωστόσο έχει ασκήσει επιρροή και στην τέχνη, ιδιαίτερα στη μουσική.
 
 
Λόγω της παγκοσμιοποίησης η παραδοσιακή μουσική έχει "περιθωριοποιηθεί" και δυστυχώς επικρατεί μια υποκουλτούρα τραγικά γελοία.
 
Συγκεκριμένα,το λαϊκορεμπέτικο τραγούδι μεταπολεμικά υπήρξε με κύριο εκπρόσωπο και εκφραστή το μεγάλο μουσικοσυνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Το λαϊκό τραγούδι εγκαθιδρύθηκε οριστικά με την εμφάνιση του Στέλιου Καζαντζίδη στο χώρο,ο οποίος αποτέλεσε και τον κύριο ερμηνευτή του για περίπου μισό αιώνα. Το τραγούδι αυτό εξέφραζε τη σκληρή καθημερινότητα του μέσου Έλληνα της μεταπολεμικής περιόδου, την οδύνη, το θάνατο, την αγάπη, την ξενιτιά, τη φτώχεια, την κοινωνική αδικία. Γι’ αυτό ονομάζεται και λαϊκό. Διότι απλά το περιεχόμενο του αντιστοιχεί στη ζωή του απλού Έλληνα.
 
Θα μπορούσαμε να πούμε,ότι από τη δεκαετία του 1990, αρχίζει η αλλοίωση του λαϊκού τραγουδιού και η καταπολέμηση της αυθεντικότητας του από συμφέροντα που το θεωρούν "οπισθοδρομικό" και θέλουν δήθεν τον εκσυγχρονισμό του. Κύριος στόχος των δισκογραφικών εταιρειών ήταν και είναι η απο-εθνικοποίηση των λαών. Παρατηρείται η εισβολή ενός κατώτερης ποιότητας στίχου με άθλια γλώσσα και ένα υβρολόγιο ανατριχιαστικό. Στηρίζεται από την τηλεόραση και αυτή η μουσική γίνεται ο σύντροφος των ανυποψίαστων μικρών παιδιών.
 
Στο μουσικό πεδίο, όποιος υπερασπίζεται την παράδοση, περιθωριοποιείται, φιμώνεται και βέβαια είναι κίνδυνος για τις γκανγκστερικές δισκογραφικές εταιρείες. Έτσι η τηλεόραση έχει δημιουργήσει και προβάλλει τη δική της "σχολή" με ερμηνευτές,των οποίων μοναδικός και πρώτιστος στόχος είναι οι υψηλές οικονομικές απολαβές. Η εμπορευματοποιημένη τέχνη και αυτό που λέμε εφέ αλλοιώνουν την κριτική σκέψη του Νεοέλληνα. Κοντολογίς π.χ όποιος είναι όμορφος απαραίτητα σημαίνει ότι είναι και σπουδαίος.
 
Το λαϊκό τραγούδι, δυστυχώς, έχει συναντήσει το ιστορικό του τέλος. Μεγάλοι ερμηνευτές του εχουν φύγει από τη ζωή και τη θέση τους έχουν πάρει προωθημένα τραγουδιστάκια,τα οποία με τις φωνούλες τους ξεφτιλίζουν το ελληνικό τραγούδι στο όνομα του εκσυγχρονισμού με στίχους χυδαίους,φτηνούς και ευτελείς. Τα συμφέροντα και οι κρετίνοι των εταιρειών κατορθώνουν επιτυχώς τους στόχους τους μέσω της υποδεέστερης μουσικής.
 
Ως επίλογο απλά θα επιθυμούσα να παραθέσω κάποιους ρεαλιστικούς στίχους ενός τραγουδιού:
 
"Νεοέλληνες με γεια σας / τα καινούρια σας τα στέκια,χάρισμα σας / δε μου κάνει αυτή η νύχτα,στήνω γλέντι σε άλλη πίστα / μαζί μας Στέλιο ρίχτα
 
Στην Ελλάς του 2000 / γίναν όλοι βασιλιάδες,λαϊκοί τραγουδιστάδες / στη δικιά μας κοινωνία,ζούσαμε άλλη αγωνία / μην πας στη Γερμανία.
 
Πες μου τι θα κάνεις τώρα, / έτσι που σε καταντήσαν / πατρίδα σερβιτόρα / στα σκυλάδικα χορεύεις / μες στη νύχτα ταξιδεύεις / ταυτότητα γυρεύεις".
 


The independent media net

email us: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ads Elite (3)

Πολιτικός Τύπος