Μετακατοχική διατροφή

02 Νοε 2017
155 times
Πώς η γερμανική κατοχή άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.
 
Επιμέλεια – Κείμενο Θανάσης Πανογεώργος
 
Διατροφικές συνήθειες πριν την κατοχή
Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων πριν από την κατοχή άλλαξαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κατοχής. Πριν την κατοχή η αυξημένη ροπή του καταναλωτικού κοινού στην κατανάλωση δημητριακών ευνοεί την ανάπτυξη της αλευροβιομηχανίας, που είναι και ο πρώτος σε δύναμη κλάδος των ειδών διατροφής. Αντίθετα με την κατανάλωση κρέατος, η κατά κεφαλήν κατανάλωση δημητριακών στην Ελλάδα φθάνει τα 163 κιλά το 1932 και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος βρίσκεται στα 100 κιλά περίπου. Το 1938, η παραγωγή σίτου είχε φτάσει τους 900.000 τόνους. Παράλληλη με αυτήν της αλευροποιίας είναι και η ανάπτυξη των ορυζάμυλων και των βιομηχανιών αμύλου και γλυκόζης.
 
Η Γερμανική κατοχή
Η ανοδική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας ειδών διατροφής διακόπηκε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όπου διάφοροι νόμοι (Α.Ν.424/1941) περιόρισαν τις βιομηχανικές εργασίες, με αποτέλεσμα τη γενίκευση της ανεργίας στον κλάδο – ανεργία η οποία διευκόλυνε, ωστόσο, τις αρχές κατοχής να προσελκύουν Έλληνες εργάτες, λόγω ανέχειας, στα πολιτικά εργοστάσια της Γερμανίας. Από εκεί που οι Έλληνες έτρωγαν τα γνωστά «γεμιστά» με μαγιονέζα (!), ξαφνικά έπρεπε να κάνουν «χόρτα ογκραντέν», μπισκότα χωρίς αλεύρι και καφέ από ρεβίθια, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.
 
Η επαναφορά (;) στην ελληνική κουζίνα των υπερτροφών
Το «σύνδρομο της κατοχής» άφησε στο περιθώριο, για πολλά χρόνια, τα σημαντικά είδη που έσωσαν τους Έλληνες κατά διάρκεια της κατοχής, και τα απομάκρυνε από την ελληνική κουζίνα, παρόλο που πολλά από αυτά είναι πραγματικά υπέρ-τροφές. Η γλιστρίδα και το χαρούπι θεωρήθηκαν σε πολλές περιοχές ως φυτά της "κατοχής" και που κάνουν μόνο για ζωοτροφές. Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα από αυτά ξανα-εντάσσονται με μεγάλη δυναμική στην ελληνική δίαιτα, που κάνει εντύπωση και στους ηλικιωμένους, καθώς γίνεται ολοένα και πιο γνωστές οι σημαντικές ιδιότητες αυτών των ειδών, που «έσωσαν» πολλούς Έλληνες από την ασιτία κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου.
 
Πηγές – Άρθρα – Πληροφορίες / Απόψεις κατοίκων ελληνικών πόλεων
 
Agrocapital [Πρόσβαση 26/10/2015] 
 
Tinosvoice [Πρόσβαση 26/10/2015] 
 
Starvation recipes  [Πρόσβαση 26/10/2015]
 
 


Περιφέρεια

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τσιμέντο να γίνει

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τσιμέντο να γίνει

05 Απριλίου 2018

Την 3η Απριλίου 2018, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τα έργα διευθέτησης-οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, εγκρίθηκε η Μελέτη και τα έργα που...

Ρεπορτάζ

Έλληνας από την ηρωική Χιμάρα ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής και ιδρυτής της Boca Juniors

Έλληνας από την ηρωική Χιμάρα ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής...

05 Ιουλίου 2016

Έλληνας και μάλιστα Βορειοηπειρώτης από την Χιμάρα, ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής και ιδρυτής της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Boca Juniors.

Δημοψήφισμα στη Σαλαμίνα για την υποθαλάσσια σύνδεση με το Πέραμα

Δημοψήφισμα στη Σαλαμίνα για την υποθαλάσσια σύνδεση με το Πέραμα

15 Μαρτίου 2016

Οι πολίτες του νησιού καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και ότι αυτό συνεπάγεται για την Σαλαμίνα

Δυτική Αθήνα

Ads Elite

The independent media net

email us: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ads Elite (3)

Πολιτικός Τύπος