Ο αρχαίος ποταμός Πικροδάφνη εκπέμπει SOS

Σύμφωνα με τις μελέτες που παραθέτουν συλλογικότητες κατοίκων Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου θα πρέπει η Περιφέρεια Αττικής να επανεξετάσει την κληροδοτημένη από την προηγούμενη διοίκηση συνέχιση των εργασιών στην Πικροδάφνη, τον μόνο ποταμό της Αττικής που το μεγαλύτερο μέρος της κοίτης του δεν έχει καλυφθεί και πολύ χειρότερα δεν έχει μπαζωθεί.
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ  ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ
Η πρωτοφανής τραγωδία της Μάνδρας ανέδειξε και πάλι την εγκληματική κακοποίηση των ρεμάτων στη χώρα μας, για την οποία σημειωτέον ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε παρά το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Πίσω από κάθε πλημμύρα κρύβεται και μία ανθρώπινη παρέμβαση σε κάποιο ρέμα, η οποία νομιμοποιείται από την πολιτεία είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων.
 

Παρόλο που η σύγχρονη διεθνής προσέγγιση στο ζήτημα των ρεμάτων όχι μόνο αντίκειται πλέον στη λογική της τσιμεντοποίησης – εγκιβωτισμού, αλλά ενισχύει την αποκάλυψη των κλειστών ρεμάτων και την οικο-μηχανική επέμβαση (bio-engineering), Η Περιφέρεια Αττικής προωθεί τον εγκιβωτισμό με συρματοκιβώτια όλων των εναπομείναντων ανοικτών ρεμάτων, για τον οποίο διατίθενται όλα τα  ΕΣΠΑ που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία, αφήνοντας ακάλυπτες περιπτώσεις όπως της Μάνδρας .
 
Το πρώτο θύμα των βάρβαρων επεμβάσεων της Περιφέρειας είναι το Ρέμα Πικροδάφνης, το οποίο έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε φυσική μορφή παρά τις επί μέρους καταστροφικές ανθρώπινες επεμβάσεις. Σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων, αντικαθιστώντας τις όχθες του ρέματος με τοίχους από συρματοκιβώτια ή σκυρόδεμα και κατά-στρέφοντας όλη τη βλάστηση και την πανίδα του οικοσυστήματος.
 
 
Σημειωτέον ότι και στις μεγαλύτερες  πλημμύρες (πχ του 2013), το ρέμα υπερχειλίζει τοπικά μόνο στα σημεία που έχει μπαζωθεί από τους Δήμους Π. Φαλήρου (μπασκετάκια) και Αλίμου (επέκταση οδού Έλλης στην κοίτη και γέφυρα Ποσειδώνος), αλλά και από ιδιώτες (σπίτια στην κοίτη και στις όχθες, ιδιωτικές γέφυρες, καλλιέργειες), καθώς και σε σημεία όπου έχουν γίνει λάθος τεχνικά έργα (π.χ γέφυρες, αγωγοί μέσα στην κοίτη).
 
Σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών για την πλήρη αντιπλημμυρική επάρκεια του ρέματος θα αρκούσε μόνο  η απομάκρυνση των μπάζων και η ανακατασκευή  των λάθος τεχνικών έργων, με οικονομικό κόστος μηδαμινό  μπροστά  στο τεράστιο κόστος του προωθούμενου έργου, αλλά και με τεράστιο οικολογικό όφελος. Επιπλέον με το προωθούμενο έργο η πλημμύρα θα μετατεθεί στη συμβολή του ρέματος με τη Λ. Ποσειδώνος, καθώς η εκεί γέφυρα δεν επαρκεί για την αυξημένη ταχύτητα ροής των υδάτων που θα προκληθεί από το σχεδιαζόμενο έργο.
 
Πέραν τούτου η Περιφέρεια προχωρεί στην υλοποίηση 60 τοπικών παρεμβάσεων σε ρέματα (4 από αυτά στην Πικροδάφνη), χωρίς τις απαραίτητες μελέτες  με γνώμονα την εξασφάλιση των καταπατητών του ρέματος.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ κατασκεύασε έργο αντιστήριξης της καταπατημένης από ιδιώτη ρεματικής έκτασης της Πικροδάφνης, δίπλα στην Λ. Αμφιθέας.
 
Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους και ας σεβαστούμε τη φύση, ώστε το νερό να ξαναγίνει ευλογία και όχι κατάρα.
 
Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ, ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ
 
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ 60 ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΩΝ (ΠΡΑΝΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ) ΣΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Κας ΔΟΥΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΛΆΒΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
 
ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΟΧΕΤΟ ΟΜΒΡΊΩΝ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΑΝΤΙ-ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
 
 Πολλά περισσότερα: http://kipi.gr/?p=5109
 


Περιφέρεια

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τσιμέντο να γίνει

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τσιμέντο να γίνει

05 Απριλίου 2018

Την 3η Απριλίου 2018, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τα έργα διευθέτησης-οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, εγκρίθηκε η Μελέτη και τα έργα που...

Ρεπορτάζ

Έλληνας από την ηρωική Χιμάρα ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής και ιδρυτής της Boca Juniors

Έλληνας από την ηρωική Χιμάρα ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής...

05 Ιουλίου 2016

Έλληνας και μάλιστα Βορειοηπειρώτης από την Χιμάρα, ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής και ιδρυτής της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Boca Juniors.

Δημοψήφισμα στη Σαλαμίνα για την υποθαλάσσια σύνδεση με το Πέραμα

Δημοψήφισμα στη Σαλαμίνα για την υποθαλάσσια σύνδεση με το Πέραμα

15 Μαρτίου 2016

Οι πολίτες του νησιού καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και ότι αυτό συνεπάγεται για την Σαλαμίνα

Δυτική Αθήνα

Ads Elite

The independent media net

email us: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ads Elite (3)

Πολιτικός Τύπος