Ιδού ποιος κατασκεύασε τον φραγμένο αγωγό της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη:

Αποσπάσματα από την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, 5 Φεβρουαρίου 2003 / Δήμαρχος  Θόδωρος Γεωργάκης: (σ.σ. Εκλεγόταν υποστηριζόμενος επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και ανεπίσημα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως νομικός της σύμβουλος)


«…Για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος που πρόκειται να ανεγερθεί στην Αγία Μαρίνα και συγκεκριμένα τέρμα Πατριάρχου Γρηγορίου (9ο Δημοτικό, 6ο Γυμνάσιο, 9ο και 18ο Νηπιαγωγείο), έχει γίνει ένας ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ της Δημοτικής αρχής και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου (…)

 
Το πρώτο πράγμα που έκανε η Δημοτική Αρχή είναι να εξασφαλίσει το χώρο  (8 στρ)και τα χρήματα (1 δις δρχ). Το δεύτερο, είναι να γίνει από το Δασαρχείο η άρση από δασικό χώρο που είναι χαρακτηρισμένος, να μας γίνει η παραχώρηση και η παράδοση (…)
 
Το Δασαρχείο , πριν μας  δώσει τα σχετικά έγγραφα και πριν μας εγκαταστήσει μέσα, επειδή ακριβώς εκεί θεωρείτο ότι περνούσε ρέμα, έτσι ήταν πολύ παλιά, ζήτησε να γίνει ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο. Υποβάλλαμε το σχετικό αίτημα και τη μελέτη στην ΕΥΔΑΠ και στο Υπουργείο Δημόσιων έργων, το ΥΠΕΧΩΔΕ  και σε συνεργασία ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ έγινε το αντιπλημμυρικό έργο σε μια διατομή περίπου 2,5 Χ2,5. Αντιλαμβάνεστε τι αγωγός αντιπλημμυρικών και συλλεκτήριος έγινε εκεί. Στη συνέχεια το Δασαρχείο μας έδωσε τη δική του έγκριση και μας εγκατέστησε στο χώρο…»
 
Κάπου τότε πρέπει να χτίστηκε η είσοδος του αγωγού με τσιμεντόλιθους και να σκεπάστηκε με χώματα και βράχια, προφανώς για να εξαφανιστεί η ύπαρξη του ρέματος  και να προωθηθεί η κατασκευή ενός  σχολικού συγκροτήματος  7.736 τ.μ στην Ζώνη προστασίας του Υμηττού, δίπλα και πάνω  στο ρέμα.
 
Την περίοδο αυτή (2003) στα σχέδια της τότε δημοτικής αρχής Ηλιούπολης αντιτάχθηκε σθεναρά ο αγωνιστής δικηγόρος  Βαγγέλης Καστριτσέας.
 
Λίγο αργότερα, το 2005, το Συμβούλιο της Επικρατείας  έκανε δεκτή την προσφυγή  8 πολιτών της Ηλιούπολης και του Βύρωνα και δεν ενέκρινε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την δημιουργία Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου. Ετσι, ματαιώθηκαν οριστικά τα σχέδια της τοτε δημοτικής αρχής Θόδωρου Γεωργάκη για την κατασκευή ογκώδους σχολικού συγκροτήματος στην Ζώνη προστασίας του Υμηττού δίπλα και πάνω στο ρέμα.
 
Από τότε άλλαξαν πολλές κυβερνήσεις, πολλοί Νομάρχες- Περιφερειάρχες, πολλοί Δήμαρχοι. Όλοι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ήξεραν  τίποτα για το φραγμένο ρέμα.

Ο αγωγός  παρέμεινε φραγμένος, μέχρις ότου κάποιοι «περίεργοι» πολίτες τον ανακάλυψαν πριν λίγους μήνες και απαίτησαν την άμεση απόφραξη του ρέματος πετυχαίνοντας  μια πρώτη νίκη  απέναντι στην αυθαιρεσία των κρατικών υπηρεσιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. (σ.σ. Περισσότερα ΕΔΩ)
                                                                                                       
 Πάνος Τότσικας
                                                                                   
Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης
 


Περιφέρεια

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τσιμέντο να γίνει

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τσιμέντο να γίνει

05 Απριλίου 2018

Την 3η Απριλίου 2018, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τα έργα διευθέτησης-οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, εγκρίθηκε η Μελέτη και τα έργα που...

Ρεπορτάζ

Έλληνας από την ηρωική Χιμάρα ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής και ιδρυτής της Boca Juniors

Έλληνας από την ηρωική Χιμάρα ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής...

05 Ιουλίου 2016

Έλληνας και μάλιστα Βορειοηπειρώτης από την Χιμάρα, ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής και ιδρυτής της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Boca Juniors.

Δημοψήφισμα στη Σαλαμίνα για την υποθαλάσσια σύνδεση με το Πέραμα

Δημοψήφισμα στη Σαλαμίνα για την υποθαλάσσια σύνδεση με το Πέραμα

15 Μαρτίου 2016

Οι πολίτες του νησιού καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και ότι αυτό συνεπάγεται για την Σαλαμίνα

Δυτική Αθήνα

Ads Elite

The independent media net

email us: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ads Elite (3)

Πολιτικός Τύπος