Οικοδομώντας την «άλλη ενημέρωση»

07 Ιουν 2017
112 times
Ετσι όπως υπάρχει μια εναλλακτική οικονομία αλληλέγγυα και κοινωνική που δεν στηρίζεται στον ανταγωνισμό και το κυνήγι του κέρδους, αλλά στη συλλογικότητα και την προώθηση του «κοινού καλού», έτσι υπάρχουν και εναλλακτικά ΜΜΕ που προτάσσουν την ανεξαρτησία τους από την πολιτική και οικονομική εξουσία και στρέφουν το βλέμμα τους στις διεργασίες που κυοφορούνται στην ίδια την κοινωνία.
 
 
Οπως και τα άλλα εγχειρήματα της Κ.ΑΛ.Ο., αυτά τα εναλλακτικά μέσα προτείνουν έναν άλλον τρόπο υπεύθυνης, κοινωνικά προσανατολισμένης, συμμετοχικά και δημοκρατικά διαχειριζόμενης παραγωγής, κατανάλωσης και διανομής της «είδησης» και αναδεικνύουν εναλλακτικές προτάσεις κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού.
 
Τέτοια ΜΜΕ υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Και παρότι καθένα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όλα τους μοιράζονται το όραμα μιας ενημέρωσης που δεν ασκείται από τους γυάλινους πύργους της κάθε είδους εξουσίας, αλλά βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και δίνει φωνή σε όλους όσοι καθημερινά οικοδομούν αυτή την άλλη κοινωνική οικονομία, την υπαρκτή, της αλληλεγγύης.
 
Μέσα ενημέρωσης που τώρα ανταμώνουν στην Αθήνα για να αποτελέσουν μέρος της 1ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Εναλλακτικών ΜΜΕ και Κ.ΑΛ.Ο., που διοργανώνει το δίκτυο Ripess Europe και η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο πλαίσιο του 4ου πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, 9-11 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
 
Tα ερωτήματα
 
Τι ακριβώς σημαίνει «εναλλακτικά ΜΜΕ»; Μπορούν αυτά να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της Κ.ΑΛ.Ο. και με ποιες προϋποθέσεις;
 
Ποιος είναι ο ρόλος τους ως συνδιαμορφωτών της συλλογικής γνώσης που επιτρέπει συνειδητές επιλογές προς το συλλογικό όφελος; Πώς μπορούν να ανταγωνιστούν τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που επιβάλλουν την ενημέρωση της ενιαίας σκέψης και του «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική»;
 
Μπορεί οι συνέργειες, η δικτύωση και οι στρατηγικές κοινών δράσεων να τα αναδείξουν σε πυλώνα εκδημοκρατισμού της οικονομίας, χειραφέτησης της κοινωνίας και ενδυνάμωσης της αλλαγής;
 
Η κυρίαρχη αφήγηση
 
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που το Σάββατο 10 Ιουνίου (αίθουσα «Ουρανός», 18.45-21.00) θα επιχειρήσουν να απαντήσουν εναλλακτικά Μέσα όπως τα Red Pepper και The Rules από τη Βρετανία, Contraste από τη Γερμανία, Salto και Alternativas Economicas από την Ισπανία, τα καταλανικά El Setembre και La Directa, τα Altreconomia, Comuneinfo, Italia che cambia από την Ιταλία, Zmag από την Κροατία, Revista de Economia Solidaria από την Πορτογαλία, Sedma Generace από την Τσεχία ή η διεθνής ενημερωτική πλατφόρμα socioeco.org του Ripess Europe.
 
Παράλληλα, καθένα θα παρουσιάσει τη δική του εμπειρία για το πώς αλλάζουν την κυρίαρχη αφήγηση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, καθιστώντας ορατό αυτόν τον άλλο κόσμο που αναδύεται.
 
Αλλάζοντας τη δημοσιογραφία σε καιρούς κρίσης
 
Μαζί τους σε αυτή την 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Εναλλακτικών Μίντια και Κ.ΑΛ.Ο. θα είναι και ελληνικά ανάλογα σχήματα, ανάμεσά τους «Εφ.Συν.», ertopen.com, presspublica.gr, 3pointmagazine.gr, vmedia.gr, «Το Ερμα», ραδιόφωνο «Πορτοκαλί», Αντιδραστήριο, enallaktikos.gr, που με τις παρεμβάσεις τους θα δώσουν το στίγμα της ελληνικής πραγματικότητας
 
 Μεταφέροντας συγχρόνως τις εμπειρίες και τον προβληματισμό που θα μοιραστούν σε εκδήλωση που θα γίνει την ίδια ημέρα 16.30-18.30 (αίθουσα «Ερμής») με θέμα «Αλλάζοντας τη δημοσιογραφία σε καιρούς κρίσης: Ελληνικά συλλογικά εγχειρήματα ενημέρωσης, φορείς και πόλοι ανάδειξης της Κ.ΑΛ.Ο.».
 
Μια εκδήλωση που συντονίζουν η «Εφ.Συν.» και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο για την Κ.ΑΛ.Ο. και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στο σαθρό μιντιακό τοπίο της χώρας μας που αποκτά όλο και περισσότερο «οπαδικό», αντί για ενημερωτικό χαρακτήρα.
 
Στον αντίποδα της λογικής που ορίζει τα ΜΜΕ ως επιχειρήσεις συσσώρευσης κέρδους και άσκησης πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων των ισχυρών, εδώ θα συναντηθούν εγχειρήματα που αναδύθηκαν στην Ελλάδα της κρίσης και οραματίζονται μια δημοσιογραφία ανεξάρτητη και πολυφωνική, μια δημοσιογραφία που εκπορεύεται από συλλογικά σχήματα, προσφέρει βήμα σε κοινωνικά κινήματα και καθιστά ορατή τη δυναμική της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
 
Και θα παρουσιάσουν τις δικές τους προσεγγίσεις συζητώντας με το κοινό για τις προκλήσεις, τον ρόλο τους ως φορέων και πόλων ανάδειξης της Κ.ΑΛ.Ο. και τις δυνατότητες κοινών δράσεων και συνεργειών.
 
Οι 50 συζητήσεις
 
Σε αυτό το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, οι εμπειρίες, οι ιδέες, οι προτάσεις των δεκάδων εγχειρημάτων, συλλογικοτήτων, συνεταιριστικών και συνεργατικών σχημάτων και εθνικών δικτυώσεων που θα μετέχουν στις 50 συζητήσεις και εργαστήρια που θα διεξαχθούν, δεν κατατίθενται απλώς ως απόπειρα καταγραφής της ελπιδοφόρας πραγματικότητας της Κ.ΑΛ.Ο.
 
Αλλά και ως όχημα για να εμβαθύνουμε και συν-οργανώσουμε τις πρωτοβουλίες μας γι’ αυτή την άλλη εναλλακτική οικονομία και κοινωνία, να αντλήσουμε γνώση από θετικά και αρνητικά παραδείγματα και να διαμορφώσουμε όρους για να υλοποιήσουμε συγκεκριμένα σχέδια.
 
Στις 11 Ιουνίου
 
Γι’ αυτό και η 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Εναλλακτικών Μίντια και Κ.ΑΛ.Ο. θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου με συνάντηση εργασίας ανάμεσα σε όλα τα εναλλακτικά ΜΜΕ και τους εκπροσώπους των δικτυώσεων Κ.ΑΛ.Ο. που συμμετέχουν στο συνέδριο, με στόχο να να διερευνηθούν δυνατότητες απτών συνεργασιών και μιας δικτύωσης που θα κάνει πιο ισχυρή τη φωνή της εναλλακτικής ενημέρωσης και του οικοσυστήματος της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
 
Από efsyn


The independent media net

email us: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δημοφιλή

Ads Elite (3)

Πολιτικός Τύπος