Απεργία σφραγίδα

Το πρόβλημα της εργατιάς δεν είναι με πόση και τι είδους πλειοψηφία κηρύσσεται απεργία, αλλά αν πετυχαίνει, αν οι εργαζόμενοι συνδικαλίζονται σε ποσοστά τεράστια, όπως πχ στη Βρετανία ή στην Ιταλία.
 
Του Δ. Τσακ

Το εργατικό κίνημα θα πάει καλύτερα αν καταφέρει να διαθέτει έναν πιο σοβαρό αυτοαναγορευθέντα εκπρόσωπό του. Σήμερα έχει το ΚΚΕ.

Δε μου λέτε, σύντροφοι, πού συνεδριάζει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτεργατών Ελλάδας; Στην ένωση των μηχανικών του εμπορικού ναυτικού πόσοι δεν είναι συνταξιούχοι και πόσα είναι τα μέλη; Ποιοι ξεφτίλισαν το ιστορικό κίνημα των ναυτεργατών; Μέχρι πότε θα έχουμε σωματεία και απεργίες σφραγίδες;
 
Εργοδοτική πρόταση: να κηρύσσονται οι απεργίες με απλή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου, ώστε να μην έχουν κύρος και ο συνδικαλισμός να μετατραπεί σε απλή γραφειοκρατία. Οι εργοδόται καταγγέλλουν οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία μελών του σωματείου, γιατί αυτό θα ξυπνήσει τους φορείς των επαγγελματιών συνδικαλιστών γραφείου και θα εξασφαλίσουν μαζική συμμετοχή εργαζόμενων στο συνδικαλισμό. Συμφωνούμε μαζί τους.
 
Η πρόταση της κυβέρνησης, μετά από διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είναι η απεργία να κηρύσσεται νόμιμα με την πλειοψηφία του 50% +1 των ταμειακώς εντάξει μελών του πρωτοβάθμιου σωματείου. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα απολύτως, αφού κάθε σωματείο μπορεί να κρατάει όλα τα μέλη του σε ταμειακή εκκρεμότητα, συνεπώς όσοι εμφανιστούν στη συνέλευση μπορούν να είναι ταμειακώς εντάξει, συνήθως έτσι γινόταν πάντα. Σε περίπτωση που οι παρευρισκόμενοι καλύπτουν το 33% των μελών, με μια απόφασή τους 50% +1 κηρύσσεται η απεργία με τα ούλα της, επιθυμία του 16,5% + 1 των μελών του σωματείου, ποσοστό πολύ μικρότερο των εργαζόμενων στην επιχείρηση. Τα υπόλοιπα που ακούγονται είναι σάλτσες.
 
Η απεργία πρέπει να έχει κύρος και ο συνδικαλισμός συμμετοχή. Οι απεργίες χτυπιούνται όχι με πλειοψηφίες, αλλά δικαστικά και με πολιτικές επιστρατεύσεις. Τέλος.
 
Y.Γ.
Να θυμίσουμε στους όψιμους προστάτες εργαζομένων, όπως Φώφη Γεννηματά, ότι το διαβόητο “Άρθρο 4” που έφερε το 1982 ο Ανδρέας Παπανδρέου απαιτούσε για απεργία σε δημόσιο φορέα πλειοψηφία 50% + 1, όχι απλώς των ταμειακώς εντάξει ή έστω των μελών του σωματείου, αλλά του συνόλου των εργαζομένων. 
 


The independent media net

email us: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ads Elite (3)

Πολιτικός Τύπος