Για μην πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι

Το επιχείρημα, "Εγώ δεν χρησιμοποιώ δημόσια νοσοκομεία, ούτε στέλνω σε δημόσια σχολεία τα παιδιά μου", θα έστεκε αν οι δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία ήταν ανταποδοτικό τέλος. Δεν είναι όμως επειδή οι θεσμοί αυτοί χρειάζονται σε όλους τους χρησιμοποιούν ή μη.
 
Του Κ.Ν. Δρίτη

Βέβαια, η κοινωνία δεν είναι επιχείρηση, αλλά κι έτσι να ήταν θα έπρεπε να πηγαίνει ο πλούσιος σε ιδιωτικά νοσοκομεία, με γιατρούς από ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ίδιο και για τους καθηγητές των παιδιών του.
 
Στην ουσία η κοινωνία πληρώνει για να βγάζει το κράτος γιατρούς, καθηγητές, δικηγόρους και ό,τι άλλο όχι επειδή έχει παιδιά, αλλά ακριβώς επειδή κάποτε θα χρησιμοποιήσει.
 
Το θέμα είναι πιο απλό. Να μην πληρώνουν οι πλούσιοι φόρους απλώς για ν' αυξάνουν τα κέρδη τους. Θα πεις, έτσι δεν θα έχουμε νοσοκομεία και σχολεία. Εκεί πέφτει η θεωρητικούρα. Λιγότερο κράτος βοηθά την κοινωνία γιατί βοηθά την επιχειρηματικότητα. Μάλιστα. Απλώς λιγότερο κράτος γιατί αυτό θα εισπράττει λιγότερους φόρους.
 
Ο νεοφιλελευθερισμός οδηγεί σε μια κοινωνία Κόστα Ρίκα που έχει τόσο λίγο κράτος που δεν διαθέτει καν στρατό. Δυο κατηγορίες κατοίκων, αυτοί που μένουν σε γειτονιές με ιδιωτική φύλαξη και η πλέμπα που ψοφάει στα χαμόσπιτα. Τι τον νοιάζει τον πλούσιο να μην είναι εξαθλιωμένη η κοινωνία αφού μόνο με πλούσιους κάνει παρέα; Άντε και με τις νοικιασμένες φίρμες του τραγουδιού, του κινηματογράφου, του αθλητισμού...
 
Μπορούν ν' ανεχθούν να μένουν κάπως κοντά τους τα υψηλά τους στελέχη. Κανέναν άλλο δεν θ' αφήσουν να μοιράζεται μαζί τους τις παραλίες, τα δάση, τους δρόμους, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τις πουτάνες, τους πούστηδες, τη χώρα, τους κυβερνώντες...
 
Στην τηλεόραση δεν υπάρχει πρόγραμμα πιο απολαυστικό από τις συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής στο αντίστοιχο κανάλι. Τρίτη και δεκατρείς του 2017 έμαθα ότι στη δεκαετία του '90 οι κυβερνήσεις μας, με πρώτη ξέρετε ποιανού, δανείζονταν με δουλοπρεπείς, αποικιοκρατικούς απαίσιους όρους. Για παράδειγμα από τη Γαλλία παίρναμε δάνειο με όρο ν' αγοράσουμε όπλα ακόμα και αγροτικά προϊόντα, τροφές, από αυτή τη χώρα με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να διαλύουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτοί είναι και θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους. Αρεστό στους θεούς τους.
 
Μην ξεχνάς, όταν λένε μείωση φορολογίας εννοούν μείωση δαπανών προνοίας (κυρίως Υγεία και Παιδεία) και αύξηση έμμεσων φόρων, δηλαδή μειώνουν τους φόρους των ανώτερων στρωμάτων και την πληρώνουν οι μικροί με ό,τι αγοράζουν ή υπηρεσία χρησιμοποιούν.


The independent media net

email us: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ads Elite (3)

Πολιτικός Τύπος