Επί της ουσίας, το σύστημα που επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτό που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία...
 
«Με το σχέδιό μας η χώρα θα πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4%. Μέχρι το 2021 θα δημιουργηθούν 600.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία θα υποχωρήσει κατά 7%. Αυτή είναι η απάντησή μας στην ακραία φτώχεια», εξήγγειλε μεγαλόστομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα κομματικής εκδήλωσης.
 
του ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΨΩΧΑ
 
Αμέσως μετά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι οπαδός του φιλελευθερισμού -απέφυγε την επίκληση του νεοφιλελευθερισμού, γιατί έχει αρνητικό πρόσημο-, αλλά με κοινωνικό πρόσωπο.
 
Πρόκειται για έναν απίστευτο «αχταρμά», που δεν αντέχει σε καμία ιδεολογική ή πολιτική κριτική. Πώς να κάνεις κριτική, άλλωστε, σε ένα μοντέλο που στηρίζεται στην κυριαρχία του κεφαλαίου και στην επιβολή των νόμων της αγοράς, που αγνοεί επιδεικτικά τους εργαζόμενους;
 
Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι το ιδεολόγημα του κ. Μητσοτάκη στερείται οικονομικής υπόστασης. Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία οι χώρες που πετυχαίνουν σταθερά ποσοστά ανάπτυξης άνω του 4% είναι μόνο αυτές που εφαρμόζουν ένα μεικτό σύστημα κρατικής οικονομίας με ελεγχόμενο πεδίο δράσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πρόκειται, δηλαδή, για καλυμμένα δικτατορικά – αυταρχικά καθεστώτα τύπου Τουρκίας Ερντογάν και σύγχρονης μεταμαοϊκής Κίνας.
 
Επί της ουσίας, το σύστημα που επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτό που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Τι έφερε, λοιπόν, αυτή η διαχείριση την προηγούμενη 20ετία; Η καλύτερη χρονιά ανόδου του ΑΕΠ ήταν το 2004 (Ολυμπιακοί Αγώνες γαρ) με επίδοση 4,4%. Κι ενώ θα περίμενε κάποιος να μειωθεί η ανεργία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε αισθητά τόσο το 2004 όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, προτού, ασφαλώς, εκτοξευτεί από το 2010 και μετά.
 
Το ποσοστό φτώχειας την περίοδο 1995-2008 ήταν αμετάβλητο στο 21% του πληθυσμού, η δε κατανομή πλούτου τη συγκεκριμένη εποχή -όσο δεν πήγαινε στις μίζες- διοχετευόταν κατά 90% στο κεφάλαιο και κατά 10% στην εργασία. Δυστυχώς, τα στοιχεία ενέχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις θεωρίες του κ. Μητσοτάκη.
 
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 48 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 6/5


The independent media net

email us: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δημοφιλή

Ads Elite (3)

Πολιτικός Τύπος